5 tips för att sluta prokrastinera

03.07.2022

Här kommer 5 tips som du kan prova redan idag för att sluta skjuta arbetet med att uppnå din framtidsdröm.

  1. Gör det som är svårast eller skrämmer dig mest först.
   Identifiera det där som verkligen tar emot mest att göra i varje fiber av kroppen. Vare sig det är för att du tycker det är trist eller för att det skrämmer dig så att magen gör volter. Placera det högst upp på din att göra lista och ta dig an det som dagens första uppgift. Forskning visar att om du utför den mest utmanande uppgiften på din lista först, kommer du få momentum inför resten av din dag.
  2. Logga det du gjort för att hur långt du faktiskt kommit
   För att inte glömma bort att du faktiskt har åstadkommit något förut kan du logga det som du har gjort, antigen via en digital lista eller bara en helt vanlig att göra lista i en anteckningsbok. Markera det som du har gjort, och ha det att se tillbaka på när du behöver extra motivation att komma igång.
  3. Sätt tidsramar på uppgifterna
   Se över din att-göra-lista och sätt en tidsram för hur mycket tid varje den uppgiften får ta. En sådan sak som kan vara bra att ha en tidsram på är att svara och skriva mail och att uppdatera sociala medier. Här är det lätt att helt tappa uppfattningen om tid och rum.
  4. Äggklockstricket
   Bestäm dig att du i 45 minuter ska koncentrera dig på att utföra den saken som du skjuter upp. Inte hela dagen, utan endast för den specifika tidsramen. Sätt en timer på mobilen och börja jobba. Minimera distraktioner. Ta bort alla former av notifikationer från din dator ex Pinterest, FB, Twitter, Instagram mm. Sätt gärna mobiltelefonen på flygplansläge.
  5. Byt miljö                                                                                                                                    För att få ett nytt perspektiv och energi, byt miljö. Om du jobbar hemifrån, gå till ett café eller hotell foajé. Då befinner du dig inte i en miljö där det finns andra saker som kan distrahera dig, som tex "bara" plocka ur diskmaskinen. Du kommer istället befinna dig bland andra människor som också koncentrerat sitter och jobbar framför sin laptop med en kopp kaffe. Det kommer garanterat smitta av sig.

                                                                                  Lycka till!