Det här med att skjuta fram saker - prokrastinering

02.07.2022

Ofta säger vi till oss själva att "jag tar träningen imorgon istället" och vi skjuter på det obehagliga istället för att göra det nu.

Det är något som inom psykologin kallas prokrastinering. Prokrastinering är något mänskligt som alla mer eller mindre "lider av" eftersom vi människor har en tendens att kompromissa med långsiktiga mål i utbyte mot kortsiktig belöning.

Kontentan är att de flesta människor behöver hjälp, vilket också är en anledning till att yrken som t ex coacher, personliga tränare växer kraftigt. 

Ett bra och enkelt tips, om du tenderar att prokrastinera, är att bryta ned det långsiktiga målet till mycket kortare och konkreta delar, som ligger nära i tiden. Ju mindre steg - desto större sannolikhet att du gör det. Baby-steps!

Säg att ditt mål är att springa milen under 50 minuter om ett år. Ett första steg, för att komma igång med löpningen, skulle kunna vara att springa 2 gånger per vecka. En gång på vardagen, och en gång på helgen. Och kom sedan ihåg att belöna dig själv när du gjorde det. Varje gång. 

Lycka till!