En välmående livsstil

01.07.2022

En vana är ett beteende som kräver lite tankeverksamhet eller ansträngning för att utföras eftersom du har blivit så van vid att göra det. Vanor tenderar att vara automatiska, okontrollerade och nästan oavsiktliga. 

Hur många gånger har man bestämt sig för att "sluta stressa", "äta hälsosammare", börja "träna", "gå ner i vikt" och börjat sätta igång full av massor energi och driv - bara för att veckor eller någon månad senare konstatera att allt blivit som "vanligt" igen? Starta ditt nya liv med baby-steps, då når du en förändring som håller.

5 HÄLSOSAMMA VANOR ATT BÖRJA MED

Om du vill ta dig an nya viktiga vanor kan du ta del av dessa fem, till att börja med:

  • Träning minst tre-fem gånger i veckan. Några promenader per vecka kan gott och väl räcka.

  • Dricka minst åtta glas vatten om dagen (över 2 liter)

  • Få minst åtta timmars sömn per natt

  • Äta frukost varje dag

  • Äta fyra till sex portioner grönsaker och/eller frukt dagligen

Hur lång tid kan det ta att ändra vanor?

Jag läser en artikel från psykologiforskaren Philippa Lally som menar på att det i genomsnitt tar 66 dagar att skapa en ny vana. 

En enkel vana som att börja dricka ett glas vatten varje dag kan ta upp till 18 dagar att få in som en vana. En svårare vana som att göra 40 sit-ups varje dag före frukost kan ta hela 254 dagar att få till.

Vi människor stannar gärna kvar i vår trygghetszon och fortsätter leva som vi alltid gjort istället för att ändra vanor som ofta är både ansträngande och obekvämt.

Det är lätt att välja kortsiktig belöning före en som ligger längre fram. Det är lättare att stanna kvar i trygghetszonen istället för att ta den mer ansträngande vägen för att få den långsiktiga belöningen.

Om jag exempelvis vill "gå ner i vikt" då bestämmer jag mig för att börja gå på gym. Belöningen, viktnedgången, kommer att ta tid och kräver hög grad av disciplin. Den kortsiktiga belöningen, att hoppa över träningen för att istället njuta av att titta på TV med en härlig påse chips tenderar att vara mycket skönare. Ofta säger vi till oss själva att "jag tar träningen imorgon istället" och vi skjuter på det obehagliga istället för att göra det nu.

Källa:

  • Phillippa Lally, Cornelia H. M. van Jaarsveld, Henry W. W. Potts andJane Wardle (2010). How are habits formed: Modelling habit formation in the real world. 

Källa:

  1. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system
  2. https://hub.jhu.edu/at-work/2020/01/15/focus-on-wellness-drinking-more-water/
  3. https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/blog/6614/a-walk-a-day