Hur man kan bekämpa sina rädslor

12.07.2022

Som barn är det ofta en övergångsrit att möta våra rädslor. Vi fick reda på att det inte fanns monster under sängen eller någon fara nere i källaren. 

När vi blir äldre kan det bli mer komplicerat att möta våra rädslor. Men du behöver inte alltid övervinna din rädsla - vi skulle uppenbarligen inte vilja tappa rädslan för en fortkörande bil eller andra verkliga faror. 

Rädsla är en grundläggande mänsklig känsla utformad för att motivera oss att undvika fara. En fysiologisk upphetsning inträffar - det som kallas fight-or-flight-svaret - som ger dig energi att ta dig bort från hotet. Fysiologiska förändringar som utlöses av rädsla inkluderar snabba hjärtslag, omdirigering av blodflödet bort från periferin mot tarmen och spänning i musklerna, enligt definitionen av rädsla från American Psychological Association (APA). 

4 tips för att möta rädslor som du vill komma över 

1. Sluta döma dig själv 

Att döma dig själv negativt för att du är rädd för något kommer inte att hjälpa dig att möta den rädslan. Överväg istället att öva på att omformulera hur du ser på den rädslan. Istället för att tänka på att vara rädd som bra eller dåligt, betrakta den information som din kropp berättar för dig. Bedöm sedan vilket värde den informationen har och vad du ska göra åt den. 

2. Sakta ner och andas från magen.

Det finns en metod som kallas "meta-ögonblicket". För att göra det, pausa och ta ett djupt andetag, vilket hjälper till att aktivera ditt parasympatiska nervsystem, det är systemet i din kropp som bl a ansvarar för vila, sömn och njutning. Det är kroppens lugnade (snarare än aktiva) tillstånd. När den är aktiverad är det mer sannolikt att du kan tänka klart. Skynda inte på med andningen. "Om du försöker andas från högt upp i bröstet kommer det inte att vara lika effektivt," jämfört med långsamma, djupa magandningar. Du kan till och med lägga handen på magen och se den gå upp och ner för att få det rätt. 

3. Var en "känsloforskare" 

Ett annat sätt att omformulera rädsla är att försöka vara en "känsloforskare". Lyssna och var nyfiken på vad som driver dig att vara rädd för något, snarare än att stänga av eller ignorera det. Lär dig var den rädslan kommer ifrån. Du kanske ser ett nytt sätt att möta dessa rädslor, eller så kanske du inser att det finns mindre att vara rädd för än du trodde. 

4. Öva positivt självprat

"Istället för att vara otålig, byt ut det negativa självpratet med positivt självprat". Säg till dig själv: "Jag klarar det här. Jag tar det här, jag fixar det. Jag har varit här förut och jag kan göra det här." 

Källa: Seth Gillihan, PhD, en klinisk psykolog i privat praktik i Haverford, Pennsylvania, och författaren till The CBT Deck for Anxiety, Rumination, and Worry. 

RELATERAT: 1.Tips för att visa dig själv lite självmedkänsla 

RELATERAT: 2. Hur man utövar andningsfokuserad meditation