Stress less

07.07.2022

Hur många människor vill bli äldre fort? Vad, ingen?!

Visste du att du påskyndar ditt åldrande när du regelbundet upplever stress eller ångest? Allvarligt talat, om du är för trött eller för trasig, notera de sju strategierna här för att hjälpa dig stressa lite mindre: 

Related: 7 Strategies for Managing Stress

1. Ge upp den dagliga skuldkänslan.

Låt oss få lite perspektiv. Alltför många av oss slösar tid på att känna skuld för att vårt liv är ur balans, men du kommer aldrig att känna dig balanserad så länge du har mål och drömmar. Varför? Det finns alltid för mycket att göra, att lära sig, att åstadkomma. Om du är som jag och har passion för ditt arbete är det lätt att förlora dig själv i dina uppgifter och projekt eftersom de ger dig glädje. Vid en viss tidpunkt måste jag dock medvetet lägga ner jobbet för att umgås med vänner och familj (minus min telefon). Sluta tro att du behöver "röra" allt varje dag och titta på hur "balanserat" ditt liv är över en tidsperiod, inte en specifik veckodag. Ta det här ett steg längre och inse att det handlar om att vara balanserad över din livstid. Det hela jämnar ut sig. 

2. Inse att bra är gott nog.

Några andra tillfrisknande perfektionister där ute? Sluta slösa tid på att skapa det "perfekta" förslaget, brevet eller marknadsföringsbroschyren, leta efter den perfekta presenten till din brorson, det bästa täcket för ditt sovrum eller det ytterst rena huset. Stanna vid 80 procent och gå vidare till nästa uppgift. Annars är timmar av ditt liv bortkastade och ingen märker skillnaden utom du. Kom över dig själv och ta ett steg närmare acceptans.

3. Snooza eller förlora.

Ja, jag har hört flertalet människor säga: "Jag ska sova när jag är död." Men poängen är att du kommer att dö tidigare som ett resultat. Utmattning är inget hedersmärke. Utan sömn är du värdelös för dig själv och din omgivning. Att stanna upp en timme senare för att slutföra en uppgift eller se Grey's Anatomy kostar dig mer än din hälsa. Det minskar irritabilitet, att vara utvilad hindrar kroppen från att få olika sjukdomar, minskar att göra misstag och till och med minskar viktökning. En Harvard Business Review-studie av 975 globala chefer fastställde att 45 procent av högintjänande chefer är för trötta för att ens prata med sin make/maka eller partner efter jobbet. Det här är din väckarklocka för att få dina ZZZ:s.


4. Dra ner på körtiden.

När du väljer en ny läkare, tandläkare, frisör, vad som helst, hitta en så nära hemmet som möjligt. Bonus: med så dyr bränsle, tänk på besparingarna! Detsamma gäller när du hittar aktiviteter för alla familjemedlemmar - stanna lokalt. Visst kan den perfekta förskolan, fotbollsklubben eller gymmet vara värd en längre pendling, men räkna ihop all körtid i förväg och fråga om det verkligen är värt det innan du bestämmer dig för rusningstid och tidiga ringande väckarklockor. Fortfarande bestämd? Boka samåkning och inse att du inte behöver vara vid varje aktivitet. Visst är det kul att delta, men ditt barn kommer inte att förvandlas till en dålig människa om du missar några spel eller föreställningar.

5. Säg nej till andra så att du kan säga ja till dig själv.

Det är inte själviskt att säga nej till andra när avsikten är att rensa lite utrymme för att säga ja till dig. Livet går vidare även om du inte är involverad i varje aktivitet, fest eller evenemang. Se på det så här: Att vara saknad gör dig mer intressant och uppskattad när du väl dyker upp.

6. Power off.

Det snabbaste sättet att få lugn och ro är att stänga av telefonen, tv:n och datorn och njuta av bristen på distraktioner.                                                                                                                    Vissa människor säger att TV slappnar av, men jag tror att det är mer en vana än ett sätt att minska stressen. TV bara bedövar dig, och när programmet är över kvarstår din stress. Samma sak med datorn. Visst, det är bra att få kontakt med gamla vänner på sociala medier exempelvis Facebook, Instagram mfl. Men behöver du verkligen veta vad någon åt till middag? Istället för att ta den oöppnade boken från din hylla, ring en god vän eller ta en kopp av din favoritdryck och reflektera över din dag. 

7. Omfamna stöket.

Mitt gamla mantra var: Det finns en plats för allt och allt hör hemma på sin plats. När jag var singel stannade tv-fjärrkontrollen på samma plats, mina kuddar var strategiskt placerade och bänkskivorna var tomma på disk. Nu när jag delar mitt liv med en familj är det tvärtom. Mitt nya mantra: Ett rent hus definierar inte mig; det begränsar mig. Även med hjälp ibland ett par gånger i månaden är mitt hus oftast stökigt... jag vill ha ett liv utanför städningen. Omfamna stöket.                                                                                                                                                                            Det är omöjligt att känna stress och vara tacksam på samma gång.                                              När du är överväldigad, ta helt enkelt ett djupt andetag och var tacksam för det du faktiskt har åstadkommit- det fungerar varenda gång för mig.