Ändra en ovana till en vana

05.07.2022

Gör så här:

  1. Välj ut en pytteliten vana som är ett första steg på vägen mot det du vill uppnå. Om du vill bli mer vältränad kan det kanske vara "Jag ska promenera varje dag, om det så bara är en minut. Men på sikt vill jag röra mig minst en halvtimme om dagen."
    Det är viktigt att det du väljer är tydligt så du vet om du uppnått det eller inte.  
  2. Håll fast vid det till varje pris. Nu börjar det roliga - och knepiga. Nu är det upp till bevis. Fokusera helt på att hålla det du lovat dig själv. Även om du tycker att ditt mål är otroligt litet kommer det att kosta viljeansträngning eftersom det går emot dina vanliga vanor och rutiner.
    En vanlig bieffekt när du börjar med en ny positiv vana är att den ofta för med sig flera värdefulla förändringar. Om du börjar gå lite mer kanske du också börjar dra ner på godis, läsk eller alkohol. Det är helt ok. Men behåll fokus bara på det lilla mål du bestämt dig för och låt resten bli som det blir så länge.
  3. Ge det 30 dagar. Se vad som händer. Har din nya vana blivit så rotad att den känns naturlig? Grattis! Du har lyckats och har nu en ny lägstanivå och kan se dig om efter nästa lilla utmaning. Du har också skapat en trend av att lyckas med det du föresätter dig och lärt känna dig själv lite bättre.                                                                                                    Kom ihåg du har inte misslyckats förrän du ger upp.

Lycka till !