Vad får dig att må bra?

12.08.2022

Att ha en god hälsa innebär att må bra både fysiskt och psykiskt. En fysisk god hälsa innebär att kroppen mår bra. Om du äter bra mat, motionerar regelbundet, sover tillräckligt och undviker tobak, alkohol och narkotika så stärker du ditt immunförsvar och minskar risken för sjukdomar och besvär. 

Hälsa betyder olika saker för olika personer, men för alla betyder det välbefinnande och att må bra inom den livsstil man själv har valt. För vissa är den fysiska hälsan prioritet, och för andra den mentala hälsan. Hälsa kan faktiskt vara ganska spännande.

Att hålla kroppen i god fysiskt trim gör att man mår bättre och fungerar bättre och kan göra de saker i livet som man är intresserad av, utan att hindras av ohälsa.

Vi mår bra av att ha god cirkulation i kroppen, oavsett om vi tränar på gym varje dag, elitidrottar eller promenerar så uppnår vi en viss nivå av cirkulation och detta gör att kroppen mår bra. Självklart blir kroppen snabbare utsliten om den ska hantera och bryta ner gifter, som kanske till och med stannar kvar i kroppen - som rökning, tobak och alkohol i större mängder. Ibland skapar människor sin egen verklighet runt begreppet "hälsa" eftersom det är enklast så och man behöver inte ändra några dåliga vanor - man ser det man vill se.

Processen främja hälsa är att göra det möjligt för människor att öka kontrollen över/ förbättra sin hälsa 

Vad betyder hälsa för dig? 

Källa: https://www.who.int